4. syyskuuta 2016

Alkuaika Alankomaissa

Vaihtoaikani Hollannissa alkoi sunnuntaina 14.8., kun lensin Helsingistä Amsterdamiin. Nijmegenissä on tullut vietettyä nyt tasan kolme viikkoa, joka tuntuu yhtä aikaa sekä yhdeltä päivältä että yhdeltä vuodelta. Aloitetaan perusjutuista, niin pääsette vähän tarkemmin kuulemaan mitä mie täällä Alankomaissa oikeasti teenkään!


Nijmegen

Nijmegen on 170 000 asukkaan kaupunki Alankomaitten itäisessä osassa, Gelderlandin provinssissa. Matkaa Saksan rajalle on vain reilut kymmenen kilometriä. Nijmegenilaiset julistaa ylpeänä kaupunkinsa olevan Alankomaitten vanhin kaupunki, tosin niin kuulema tekee myös yksi toinen hollantilainen kaupunki... Vanhoja historiallisia rakennuksia ei kuitenkaan valitettavasti kaupungista kovasti löydy, sillä sodassa Nijmegen otti kovasti osumaa (itse asiassa omiltaan, jotka luulivat ylittäneensä jo Saksan rajan...). Nijmegen on selkeä opiskelijakaupunki, ja vilkas kokoonsa nähden. Esimerkiksi pubien tiheyden puolesta Nijmegen pitää Alankomaissa ykkössijaa :-D


Koti

Vaihdon ajan asun hollantilaisen tytön alivuokraamassa asunnossa, parin kilometrin päässä kampuksesta ja viitisen kilometriä keskustasta. Mulla on siis oma huone, mutta kylppärin sekä keittiön jaan kolmen muun hollantilaisen tytön kanssa. Kävi hyvä tuuri, sillä asunnossa on tosi hyvä fiilis, tytöt on olleet tosi mukavia, avoimia ja lämminhenkisiä. Olen siis tuntenut itseni tervetulleeksi :-) Mitään korkeatasoista ja uutuuttaan kiiltävää opiskelija-asunnoilta ei täällä kannata odottaa, mutta perusjutut toimii ja asunto on yleisilmeeltään kuitenkin siisti ja ihan viihtyisä.


Yliopisto

Opiskelen maantiedettä ja muutamia oikeustieteen kursseja täällä Nijmegenissä Radboud yliopistossa. Opiskelijoita on vajaat 20 000 ja yliopisto on tosi kansainvälinen. Englanninkielisiä kursseja ei ollut vaikea löytää, oikeastaan kaikki tieto löytyy yliopiston nettisivuilta englanniksi ja jopa yliopiston Facebook-sivuja ylläpidetään nykyisin pelkästään englanniksi, ihan sillä että kansainvälistä ilmettä halutaan pitää yllä kaikkialla. Tilat yliopistolla vaihtelee kovasti, mutta sanoisin että kaikki luokkahuoneet tähän mennessä on olleet ainakin parempia kun Joensuussa Itä-Suomen yliopistolla Metrian suurin sali M100 (jota ei kyllä jää ikävä, sehän taitaa olla nyt remontissa?). Luentoja mulla on ollut vasta yksi, mutta kuulemma tapana on pyrkiä herättämään keskustelua ja vuorovaikutusta luennoilla. Sen lisäksi meillä on aika paljon ns. working group -opiskelua, jossa tehdään jotain vähän konkreettisempaa pienemmissä ryhmissä. Kampus on tosi kiva: tiivis ja alueeltaan pieni, mutta sisältää vähän kaikkea. Täällä on myös tapana liittyä järjestöihin opiskelujen ohella. Järjestöjä on kaikkea musiikista, urheilusta, politiikasta pelkkiin "hengailujärjestöihin", vähän niinkun veljes- ja sisarkuntiin :-D

Oikeustieteitten laitoksen kotirakennus, kampuksen uusin lisäys, jotain mistä kaikki opiskelijat ja opettajat tuntuu olevan ylpeitä.
Sen sijaan tässä kampuksen vanhin osuus, josta ollaan kuulema pian luopumassa kokonaan. Tottakai maantieteen kotirakennukset ovat siis juurikin nämä!

Orientaatio

Ensimmäinen viikko Nijmegenissä oli orientaatioviikko, jota suosittelen kyllä kaikille vaihtoonlähtijöille jos sellainen järjestetään! Aikataulu oli aika kiireinen ja tiivis, mutta tosi opettavaista ja hauskaa aikaa. Tehtiin muun muassa kampus-, kaupunki- ja pubikierrokset, tutustuttiin yliopiston urheilutarjontaan (täällä voi harrastaa yli 80 eri urheilulajia!) ja viikonloppu vietettiin eräänlaisessa leirikeskuksessa vajaan tunnin bussimatkan päässä Nijmegenista. Kansainväliset opiskelijat on aika tiivistä porukkaa, ja yhteistä tekemistä on (onneksi) ollut tosi helppo keksiä.


Siinäpä ensimmäinen pläjäys Hollantihommia. Nähään taas pian!

xoxo,
Ilona-Anniina

4 kommenttia:

 1. Ihana kuulla sun kuulumisia! :-)

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa mukavalta paikalta! Oletko hankkinut uudet lasit? Vai näyttääkö nuo vain uusilta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oikeanlainen fiilis välittyi myös ruudun toiselle puolelle! Itse asiassa olen, heinäkuussa tosin jo :-) On vaan jäänyt esittelemättä kokonaan. Marimekon mallistosta ovat nämä pokat!

   Poista