12. syyskuuta 2016

Tekemistä Nijmegenissä: joenranta ja Ooijpolder

Perjantaina päätin erään hollantilaisen henkilön suosituksesta lähteä pyöräretkelle Ooijpolder-nimiselle alueelle. Aloitin kuitenkin reittini joen rannasta. Nijmegen sijaitsee Waal-joen varrella. Keski-Alankomaiden läpi virtaava Waal on osa Reinin jokea. Waal on tärkeä osa kaupungin ulkonäköä ja imagoa. Waal-joen ylittävä silta Nijmegenissä oli merkittävässä roolissa muun muassa toisen maailmansodan aikaisessa Market Garden -operaatiossa, mutta ei siitä ehkä nyt sen enempää. Joen varrella on edelleen jonkin verran nähtävää ja tehtävää, muutamia tapahtumia sekä viihtyisän näköisiä ruokapaikkoja. Joen vierellä kulkeva katu on nimeltään Waalkade.


Ooijpolder on osittain Nijmegenin koillisosassa ja osittain Berg en Dalin kunnassa sijaitseva, etenkin pyöräilijöiden keskuudessa suosittu kaunis viheralue. Polderi-termi tarkoittaa maa-aluetta, joka vallien tai patojen vuoksi sijaitsee ympäröivää vesialuetta matalammalla. Ennen patojen rakentamista Ooijpolderin alue oli usein veden peitossa oleva suon kaltainen alue. Pyöräily Ooijpolderissa oli melkein kuin olis ollut vähän aikaa Suomessa, paitsi että metsän sijasta ympärillä oli peltoja peltojen perään. Suomi-fiilis tuli enemmänkin vedestä, sillä pieniä lampia oli pyöräilyreitin varrella useampia. Muutamia taloja, pari maatilaa, monta lehmää, lammasta, kanoja... Mitä muuta voi pyöräilyretkeltä toivoa! Vaikka Nijmegen on suhteellisen pieni kaupunki, keskustassa hälinää on mulle välillä vähän liikaakin, sillä pubeja, ravintoloita, kahviloita jne. on rakennettu tiiviisti yhteen. Siksi kaikista ihaninta Ooijpolderin alueessa olikin hiljaisuus: ympärillä pelkkä polkupyörän tikitys ja linnunlaulu. Huippua.


Pyöräilyreitillä oli miltei mahdotonta eksyä, sillä käytännössä reitti koostui yhdestä kapeasta tiestä, joka kiemurteli peltojen ja vesialueiden keskellä kohti ei-mitään. Pyöräilyreitti itse Ooijpolderissa oli jotain 20 kilometrin luokkaa, riippuen toki siitä, miten kauan halusikaan matkaansa jatkaa. Miltei kaikki pyöräilijät kuitenkin tuntui pyöräilevän niittyjen keskellä sijaitsevalle, supersympaattiselle Oortjeshekkenin kahvila/ravintola/majapaikalle tai sen viereiselle uimarannalle. Niin tein minäkin. Join kahvilalla cappuccinon ja lueskelin uimarannalla kirjaa. Uiminen luonnonvesissä täällä ei muuten ole mikään kaikista suosituin harrastus, vaikka Waal onkin aivan kaupungin keskustan pohjoisrajalla. Waalissa uimista ei kuitenkaan suositella kovien virtauksien sekä likaisuuden vuoksi. Kuulema vähän väliä täälläkin sattuu tapauksia, jossa joku ui liian kauas joen rannasta ja kovan virtauksen vuoksi lopulta hukkuu. Ooijpolderin uimaranta oli kuitenkin eräänlainen lahti, jossa uiminen on yleisesti ottaen turvallista. Uimarannan "portilla" oli kuitenkin infotaulu, jossa oli myös paikka tiedotteille, jos uimavedessä on jotain vikaa/uimista ei muuten suositella.


Ooijpolder oli ehdottomasti paikka, jonne haluaisin palata uudestaankin. Pieni pyöräilyreitti kauniissa maisemissa, hiljaisuuden vallitessa, rentouttaa ja rauhottaa mieltä. Uusi koti, uusi koulu, uudet ystävät, uudet tavat, uusi kulttuuri: asuminen uudessa maassa voi olla välillä stressaavaa. Mulle luonto on paras paikka lieventää stressiä.

xoxo,
Ilona-Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti