26. lokakuuta 2016

Schiedam & Rotterdam

Kun näin Facebookissa tapahtuman suklaafestareista, tiesin heti, että paikan päälle oli päästävä. Niimpä yhtenä lauantaina me otettiin ja lähdettiin muutaman muun vaihtarin kanssa kohti pientä Schiedamin kaupunkia. Schiedam sijaitsi ~5 minuutin junamatkan päässä Rotterdamista. Schiedamissa päästiin avoimen ovien päivän vuoksi ilmaiseks Schiedamin pieneen museoon. Tästä kaupungista pystyi myös bongaamaan monta oikeasti pyörivää tuulimyllyä. Itse suklaafestarien pääpaikka oli rakennettu kirkkoon (?!) jossa oli mahdollista maistella suklaata eri maista ja eri muodoissa. Ulkona pystyi myös käymään suklaakylvyssä. Vähän tuli suklaaöverit ehkä... Paikalla oli järjestetty myös erilaisia suklaakursseja, illallisia sekä muotinäytös, joka kuitenkin pikkukaupungille tyypillisesti oli myöhässä joten sitä emme päässeetkään näkemään.

Mitähän Suomessa sanottas jos kirkossa järjestettäs suklaafestarit?
Siinäpä syntyi taideteos suklaasta!

Päivän toinen stoppi oli Rotterdamissa. Toisen maailmansodan aikana natsit pommitti Rotterdamin oikeastaan täysin maan tasolle. Siitä johtuen tänäpäivänä Rotterdamin muoto ja kaupungin horisontti on täysin erilainen kun esimerkiksi Amsterdamissa tai Utrechtissa. Keskusta on täynnä korkeita pilvenpiirtäjiä ja erilaista, näyttävää arkkitehtuuria. Käveltiin ympäriinsä niskat taittuneena, sillä ylhäällä ympärillä oli paljon kaunista ihmeteltävää. Jo pelkkä Rotterdamin juna-asema oli nähtävyys itsessään. Ehkä upeinta Rotterdamissa oli sen sisäkauppahalli. Kaarevan rakennuksen sisäkattoon on maalattu upea värikäs teos. Kauppahallissa sijaitsi ruokakojuja kaikista maailman ruokakulttuureista.


Lähellä tätä kauppahallia sijaitsee tunnetut kuutiotalot, joita tuijotellessa meni maailmankuva täysin sekaisin. Miten tuolla pystyy asumaan??? Rotterdam on kuuluisa myös Euroopan suurimmasta satamastaan. Joen elementti ja kuuluisat sillat oli toki myös nähtävä kaupungissa kävellessä. Rantaa pitkin kävellessä näkyi miten sulavasti vanha ja uusi sekoittui kaupungissa yhteen. Päivän päätteeksi käytiin vietnamilaisessa ravintolassa syömässä. Alankomaissa kivaa on myös erilaisten ruokakulttuurien monipuolinen kirjo. Yliopiston lounaallakin jokainen ruoka on aina eri maasta, ja menuun on piirretty maitten liput :-) Suoraan sanottuna hollantilainen ruoka ei ehkä ole ihan mun lempparia. Se muistuttaa paljolti perus suomalaista kotiruokaa perunamuusseineen ja makkaroineen.


Rotterdamista tuli ehdottomasti jos ei lemppari, niin yksi lempparikaupungeistani täällä Alankomaissa. Upean erilainen ja nähtävää tuntui olevan loputtomasti. Mukavaa vaihtelua kanaviin ja vanhoihin kapeisiin katuihin. Alankomaihin matkustavalle turistille Amsterdam&Rotterdam-yhdistelmä voisi olla aika ihanteellinen. Näkis monipuolisesti tätäkin maata.

xoxo,
Ilona-Anniina

2 kommenttia: