8. marraskuuta 2016

22 ja sää

Puoltoista viikkoa sitten täytin 22. Synttäripäivä meni asioita hoitaessa ja matkustaessa Belgiaan. Suomessa perinteenä on ollut, että lumi sataa maahan mun synttäripäivän nurkilla. Niin tänäkin vuonna Joensuussa, jossa ensilumi taisi tulla lokakuun puolenvälin jälkeen. Täällä Nijmegenissä sää on edelleenkin syksyisen sateinen. Tai oikeastaan täällähän tuo sateinen keli on myös talvinen keli. Tänään oli ensimmäinen päivä jolloin tosissaan mietin villakangastakin päälle pukemista, kun aamulla lämpötila oli nollassa. Enemmän täällä on tosiaan ollut sille sade- kun talvitakille käyttöä.


Sateinen Hollanti ei kuitenkaan missään tapauksessa ole koko totuus. Ei täällä edes niiiiin paljoa ole satanut, ainakaan vielä *koputtaa puuta*. Toki kokonaisia sadepäiviäkin on, mutta niitä nyt ihan paljon Suomessakin. Erilaisempaa täällä on varmaan sateen säännöllisyys. Tänäänkin aamulla satoi vettä noin tunnin ajan, kunnes iltapäivällä aurinko paistoi täydeltä taivaalta, ja edelleenkin taivas näyttäisi olevan pilvetön. Huomenna luultaavsti sama juttu. Vettä siis tulee, mutta ei sitä tule 24/7.


Ehkä eniten eroa Suomeen tuottaa kuitenkin valon määrä. Marraskuu on pimeytensä vuoksi Suomessa mulle aina hankalaa aikaa. Samanlaista väsymystä en ole kokenut täällä, vaan (sateestakin huolimatta) ilma on kirkkaampi ja päivät huomattavasti valoisampia. Aamuisin ja iltaisin täällä on usein tosi sumuista. Lämpötila näyttäis olevan tällä hetkellä +4, mutta ens viikolle on luvattu taas kymmentäkin astetta. Ruska tuli ja meni parissa viikossa. Nyt useimmat puut on tyhjät lehdistä. Ja niitä lehtiä on muuten maassa PALJON!


Vaikka syksy on kyllä mun mielestä kiva vuodenaika, haastavinta hollantilaisessa syksyssä on se, ettei todellakaan tunnu siltä että jouluun olis enää muutamia viikkoja. Itsehän olen jouluihminen täysin henkeen ja vereen: joululauluja oon jo kuunnellut, pari lahjaakin ostanut ja korttejakin on tullut tehtyä. Talvifiilistä on kuitenkin hankala saada ilman lunta. On vähän niinkuin olis ikuinen lokakuu. Tavallaan ihan kiva, mutta tavallaan koko ajan odottaa: millon tulee pakkanen ja lumi??? Tuntuuks kenestäkään muusta siltä, että talvi ei tuu ennen kun lumi tulee?


Pakkasten puutteessa ja lumettomassa maassa on kuitenkin myös useita positiivisia puolia. Ensimmäisenä se, että pystyy huoletta edelleen pyöräilemään kaikkialla ja se on edelleenkin mukavaa hommaa, eikä sohjossa taistelua. Toisena se, ettei tarvitse pukeutumisessa ajatella ainoastaan vaan lämpöä ja mukavuutta. Kolmantena kuivaihoisen ihmisen suurin iho, sillä talvi-ihottumaa ei oo tullut, eikä varmaan tuliskaan! Suomessa joudun pakkaspäivien alkaessa käyttämään joka ilta aikaa siihen että rasvaan koivet ja käpälät, joka on varmaan maailman tylsintä hommaa.


Tän postauksen pointti: Suomessa parasta ja pahinta on vuodenajat.

xoxo,
Ilona-Anniina

1 kommentti: