10. marraskuuta 2016

Kulttuuria ja urheilukulttuuria

Yksi kiva juttu pienempien kaupungien yliopistoissa on niitten tiivis, mutta aktiivinen opiskelijayhteisö. Joensuussa sen hoitaa aika pitkälti oma ihana ainejärjestö Tombolo ry, kun taas täällä Nijmegenissä on tapana liittyä johonkin "klubiin"/ryhmään, kuten urheilujärjestöön, poliittiseen järjestöön, musiikki- tai teatteriryhmään tai vaan yleiseen ryhmittymään, jonka kanssa yhdessä hengaillaan sekä käydään tapahtumissa tai järjestetään erilaisia tapahtumia. Yksi kaikille avoimia tapahtumia järjestävä ryhmä kulkee nimellä Cultuur op de Campus, eli kulttuuria kampuksella. Näihin tapahtumiin kuuluu musiikkikeikkoja, taidenäyttelyjä, elokuvailtoja ja mitä kaikkea nyt keksivätkään. Käytiin muutaman muun vaihtarin kanssa kuuntelemassa utrechtilaista Palmsy-bändiä kampuksen kahvilassa, hintaan 0€. Ihan huippua! Olispa meilläkin! Ihanaa on muutenkin miten monet aktiviteetit täällä ovat alkoholittomia, rentoja ja ilmaisia.


Kävin myös ensimmäistä kertaa tällä reissulla elokuvissa, kattomassa Marvelin uuden Doctor Strangen. Kannattaa ehdottomasti nähdä se!!! Itse asiassa tän leffan näin Belgiassa. Englannin kieltä oli helppo seurata eikä ruudun alalaidassa pyörineet hollannin- ja ranskankieliset tekstitykset häirinneet oikeastaan yhtään. Erikoisinta ainakin belgialaisessa, tietääkseni myös hollantilaisessa, elokuvakulttuurissa on se että leffan aikana on tauko! Siis tauko! Filmi pistettiin 7 minuutin ajaksi poikki, valot päälle saliin ja ihmiset ryntäs pissalle tai poppareita tankkaamaan. Vähän outoahan se oli.


Urheiluakin on tullu seurattua. Ensimmäinen urheilutapahtuma johon osallistuin oli Belgian Meldenissa järjestettävä Koppenbergcross -pyöräilytapahtuma. Tämä oli siis niin sanottua cyclocrossia, jossa pyöräillään maastossa lyhyttä rataa, jonka varrella on erinäisiä esteitä. Muistuttaa paljon maastopyöräilyä, mutta ei ihan kuitenkaan. Tyypillisesti tän cyclocrossin aikana on sateista, jolloin maa on mutainen ja pyöräilijät pomppivat paljon pyörältä alas ja kantavat juostessan pyörää mukanaan. Noh, tällä kertaa sää suosi ja maa oli erityisen kuiva, joten pyöräilijät pääsivät oikeasti pyöräilemään. Belgialaisten pyöräilyhulluus on kyllä omaa luokkaansa. Siellä me seistiin, mäen päällä niityllä, pahanhajuiset lehmät parin metrin päässä väistellen lantakasoja. Myöskin Belgialle tyypillisesti olutta löytyi tapahtumasta, ja paljon :-D Tunteroinen siinä vierähti ja kivaa oli, vaikkakin tosi outoa. Kai se on vähän sama niinkun olla kattomassa Suomessa jotain hiihtotapahtumaa -30 asteen pakkasessa naama jäätyen.


Viime viikonloppuna kävin sen sijaan täällä Nijmegenissä katsomassa paikallisen jalkapallojoukkueen N.E.C:n peliä FC Groningenia vastaan. Katsomo oli melkein täynnä, sillä paikalle oli raahautunut reilut 10 000 katsojaa. Loppua kohti peli muuttui erityisen jännäksi, ja parin hylätyn maalin jälkeen lopputulos oli 1-1. Jalkapallo on kyllä kuningaslaji, ja vähän jäi sellanen kutina että uudestaan pitäs paikalle päästä!


xoxo,
Ilona-Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti