8. joulukuuta 2016

Den Haag

EDIT: Oho, julkaisuaikataulu ei ollutkaan toiminut, vaan tämä kirjotus oli istunut luonnoksena ainakin kuukauden ajan! Ups!

Nijmegenin Radboud yliopistolla on oma kansainvälinen toimistonsa, joka järjestää kaikenlaisia tapahtumia kansainvälisille opiskelijoille, muun muassa orientaatioviikon lukukauden alussa, bileitä, tutustumistapahtumia sekä ekskursioita. Ensimmäinen heidän järjestämänsä ekskursio suuntautui Alankomaiden hallinnolliseen "pääkaupunkiin", merenrannalla sijaitsevaan Haagiin. Haag on Alankomaiden kolmanneksi suurin kaupunki, ja monet tärkeät hallinnolliset rakennukset sijaitsevat siellä. Niitä muun muassa kuninkaan palatsit, eduskunnan rakennukset, ministeriöt sekä osa YK:n organisaatioista.


Ensimmäisenä reissu suuntautui kaupungin laidalla sijaitsevaan Madurodam-teemapuistoon. Madurodam on puisto, jossa on Alankomaitten kuuluisimpia rakennuksia ja nähtävyyksiä 1:25 mittakaavassa. Ihan hauska paikka sinänsä, mutta vois sanoa että enemmän lapsille suunnattu. Oli kuitenkin hauska bongailla niitä rakennuksia joita oli jo nähnyt tai johon oltiin myöhemmin päivällä menossa :-) Seuraavana suunnattiin kohti kaupungin keskustaa, jossa matkan järjestäjät olivat järjestäneet meille puolentoista tunnin mittaisen opastetun kaupunkikävelyn. Suhtauduin aluksi vähän epäillen tähän opastettuun kierrokseen, mutta paikan päällä selviskin, että kierrettiin kaupunkia pienissä ryhmissä ja oppaana toimi vapaaehtoistyönä kaupunkiopastusta tekevä vanhempi herrasmies, joka oli itsekin Haagista kotoisin ja ties kertoa paljon sekä Haagin että Alankomaitten historiasta. Olin todella positiivisesti yllättynyt ja opin paljon kaikkea uutta :-)


Haagissa kävellessä tuntui, että kaikkialle minne katsoi, jostain löysi "tärkeän rakennuksen". Jokaisella talolla oli oma historiansa ja nykyinen käyttötarkoituksensa. Nähtiin muun muassa kaunis Binnenhof-sisäpiha ja sen viereinen lampi, pääministerin asunto, kuninkaan palatsi ja päästiin kävelemään kuulema yhdellä Euroopan kauneimmista kaduista. Sen kadun varrella oli ihania vanhoja taloja ja paljon historiaa sekä nykypäivän merkittävyyttä, mm. museoita, eri maiden lähetystöjä, oli siellä joku vanha luostarikin muistaakseni... Ja sen kadun pohja oli hiekan tai muun sijasta simpukankuoria! Viimeisenä käytiin myös Peace Palacella, jossa sijaitsee mm. YK:n kansainvälinen tuomioistuin.


Haag oli kaiken kaikkiaan todella vaikuttava ja hieno kaupunki, muttei liian krumeluuri kuitenkaan, vaan enemmänkin sellainen "down to earth"-tyylinen ja yllättävänkin rento. On ihanaa huomata, miten ympäri maata reissatessa alkaa ymmärtää sekä oppia enemmän ja enemmän Alankomaista ja hollantilaisesta kulttuurista. Jokaisella kaupungilla on niin oma imagonsa, fiiliksensä ja sielunsa.

xoxo,
Ilona-Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti