15. joulukuuta 2016

Tiesitkö?

Tiesitkö, että...

...jos tarkkoja ollaan, Hollanti ja Alankomaat ei ole aivan sama asia, Hollanti muodostuu etelä- ja pohjois-Hollannin provinsseista, jotka ovat vaan pieni osa Alankomaita. Nijmegen on Gelderlandin provinssissa. Suomen kielessä taidetaan kuitenkin virallisesti hyväksyä myös Hollanti Alankomaiden synonyymina. 

...Alankomaat on kuningaskunta, mutta se kuitenkin koostuu muustakin kun Euroopassa tunnetuista Alankomaista. Sen lisäksi Alankomaiden kuningaskuntaan kuuluu Karibian saaret Aruba, Curaçao ja Sint Maarten.

https://en.wikipedia.org/wiki/Provinces_of_the_Netherlands

...täällä soi joka kuun ensimmäisenä maanantaina klo 12 yleiset väestöhälyttimet/vaaramerkit kaikkialla. Siis sellaiset oikein kovaääniset torvet testin vuoksi kerran kuussa, jos vaikka sattuis sota syttymään pian tai jotain... Erittäin karmivaa edelleen, en varmaan ikinä tottuis noihin torviin. 


...useimmat hollantilaiset naiset ja tytöt, joita oon tavannut, on tosi luonnollisia tyyliltään. Siis tarkoittaen sitä, että meikkiä käytetään vain vähän ja monesti hiukset ovat joko värjäämättömät tai ainakin todella luonnollisen väriset. Suomessa värjäämättömät hiukset nuorilla tuntuu olevan enemmänkin poikkeus, kun täällä taas juurikin toisinpäin. Mitä sitä turhia tukkaa tai meikkiä laittamaan, kun vesisateella pyöräillessä menee pilalle kuitenkin.


...hollantilaiset ihmiset on todella avuliaita, avoimia, yleisesti puheliaita ja mukavia ihmisiä. Olipa kerran suomalainen vaihto-opiskelija, jonka pyörän ketjulukko jumittui kiinni yliopiston kaiteeseen. Epätoivoisena itku kurkussa menin selittämän tilannettani läheiselle pyöräliikkeelle. Olin jo ihan valmis ostamaan öljyn lukkoa varten, kun mukava heppu antoikin käteeni purkin ja sanoi, että tuo takaisin kun kerkiät. Joko surulliset vaihtarisilmät toimii tai hollantilaiset on oikeasti avuliaita!


...yliopistolla järjestettävän elokuvaillan yhteydessä on ihan perus myydä olutta 60 sentin hintaan. No biggie. Tämä oli siis opiskelijajärjestön järjestämä leffailta, jonka aikana pyöri yhteensä 20 eri elokuvaa neljässä kierroksessa.


...letut erilaisilla suolaisilla tai makeilla täytteillä on täällä aika normi päivällinen, ja "pancake" ravintoloita löytyykin oikeastaan jokaisesta kaupungista, useampiakin.

...kuljen välillä ruokakaupoissa ihmetellen kaikkea sitä ihmeellisten sokeritahnojen, -sirotteiden, -litkujen, -nöttösten ja -möttösten määrää. Siis esimerkiksi leivän päälle löytyy kaikkea mahdollista makeaa.


...hollantilaiset juhlii joulun lisäksi Sinterklaasin eli Sint-Nicolaasin päivää joulukuun alussa. Siihen kuuluu ihan omat perinteensä, josta sais kirjoitettua varmaan kokonaisen blogipostauksen. Yhtenä asiana muun muassa tämä perinne, jossa kengät jätetään odottamaan yöksi Sinterklaasia, joka tuo niihin karkkia. Tämä kuvan kenkähylly oli lähikaupassani :-)


...hollantilaiset tuppaa laittamaan "je"-liitteen kaikenlaisiin sanoihin. Sinänsä se tarkoittaa siis jotain pientä, ja esimerkiksi kupillinen kahvia tilataan sanoilla "een kopje koffie" koska se kuppi, kop, on kuitenkin vain pieni. Samaa kuitenkin sovelletaan about kaikkeen, sillä kaupan kassakuittikin on aina "bonnetje", koska onhan sekin aika pieni. (????) Englanti on kuitenkin käytännössä hollantilaisten toinen kieli, eli englannilla pärjää paremmin kuin hyvin.


...Alankomaat on oikein hyvä vaihtoehto vaihto-opiskelijalle, Nijmegenistä puhumattakaan! En voisi keksiä parempaa paikkaa puolivuotiselle jaksolle ulkomailla.

xoxo,
Ilona-Anniina

6 kommenttia:

 1. Tää oli tosi kiinnostava postaus! :-)

  VastaaPoista
 2. Aika monessa suomalaisessa kaupungissa soi myös hälytyskellot kerran kuussa joskin varmasti hiljempaa kuin siellä mutta kuitenkin niin että kuuluu kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, mie en ole koskaan kiinnittänyt huomiota! Tuolla ehkä kummastutti juurikin se, että ne kellot soi kaikkialla, ei vaan kaupungin keskustassa esimerkiks. Ei ole ainakaan Joensuussa koskaan kiinnittänyt mun huomiota niin kuin tuolla :-D

   Poista
 3. ... en tiennyt. Mutta nyt tiedän!

  VastaaPoista
 4. soitetaanhan tuota yleisvaaran testisireenia suomessakin ja joensuussakin maanantaisin kello 12.00

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, en oo koskaan huomannut! Kaikkiallako se soi? Miten oon voinut missata sen, vaikka Joensuussa oon asunut 22 vuotta, hups :-D

   Poista