13. joulukuuta 2016

Viikonloppu Belgian historian parissa

Sen lisäksi että vaihdon aikana oon reissannut Alankomaiden sisällä on myös Belgia tullut maana enemmän tutuksi. Yhtenä viikonloppuna otettiin oikein asiaksi lähteä tutustumaan Belgian historiaan ja etenkin sen rooliin ensimmäisessä maailmansodassa. Monia hienoja historiallisia paikkoja löytyy Länsi-Flanderista. Tämä ensimmäinen massiivinen muistomerkki Nieuwpoortin kaupungissa oli rakennettu Albert ensimmäisen, vuosina 1909-1934 toimineen Belgian kuninkaan, kunniaksi. Sekä Belgiassa että Alankomaissahan on edelleen kuningasperheet vallassa. Alankomailla on tällä hetkellä kuningas Willem-Alexander ja Belgiassa kuningas Philippe. Kuningasperhe täällä Alankomaissa taitaa olla olla ihan suosittu, ainakaan erityisemmin en keneltäkään ole valituksiakaan kuullut.


Ensimmäisen maailmansodan aikana Belgia tahtoi pysyä neutraalina, mutta jäi sodan jalkoihin melko nopeasti, sillä Saksan joukot valloittivat sekä Belgian että Luxemburgin miltei kokonaan. Pieni osa läntistä Belgiaa jäi kuitenkin vapaaksi, ja nämä paikat jossa vierailtiin sijaitsivat juurikin siellä IJzer-joen länsipuolella. IJzer-joelle vetäytymisen jälkeen belgialaiset aiheuttivat tulvan (miten se sanotaan hyvällä suomen kielellä...) joella, joka pysäyttikin saksalaiset joukot. IJzerin taistelu käytiin 16-31 lokakuuta 1914. Belgian joukoista 3 500 menehtyi ja 15 000 haavoittui. Siitä nimi "trench of death" eli kuoleman juoksuhauta, josta käsin taistelua käytiin. En pysty edes kuvittelemaan miltä tuntuu olla päivästä toiseen noissa samoissa juoksuhaudoissa peläten oman henkensä puolesta kun näät kun ympärilä ihmisiä kaatuu. Aika karmiva paikkahan se oli edelleen.


Flanderin kunniaksi rakennettu IJzertoren sen sijaan sijaitsee nimensä mukaisesti IJzer-joen varrella Diksmuiden kaupungissa. Kuoleman juoksuhaudat muistaen ei ole mikään ihme, että IJzertorenin kylkeen on hakattu sanat "Nooit meer Oorlog" eli ei enää sotaa. Tornin päällä sen sijaan on kirjaimet AVV - VVK eli kaikki Flanderin puolesta, Flanderi Kristuksen puolesta, joka vähän viittaakin Flanderin korostettuun asemaan. Flaamilainen itsenäisyttä ajava liike saavutti suosiota sodan jälkeen, ja tämä IJzertorenin voisikin sanoa olevan tuon liikkeen keskus. Tornin sisältä löytyi Belgian ja etenkin Länsi-Flanderin roolista ensimmäisessä maailmansodassa kertova museo, jolle ehdottomasti isot peukut ja suositukset.


Sodan tapahtumista johtuen alueelta löytyy myös useampi ensimmäisen maailmansodan uhreille perustettu hautausmaa. Tyne Cot Cemetery sijaitsee Zonnebekessä ja on viimeinen lepopaikka noin 12 000 ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneelle ympärysvaltojen sotilaille, enimmäkseen brittiläisille, ja neljälle saksalaiselle kaatuneelle. Erityisen kaunis paikka pienellä nyppylällä keskellä suuren suuria peltoja.


Historiakierroksen päätti Ieperissä kaatuneille, erityisesti tuntemattomille rakennetulla Menin Gate -muistomerkillä vierailu. Erityistä tässä paikassa on se, että kaaren alla soi joka ilta Last Post klo 20:00, aina vuodesta 1928 asti. Siis joka ikinen ilta. Tänään 13.12.2016 näköjään tämä traditio tapahtuu 30 523:ta kertaa. Suureen suosioon kyseinen soitto nousi tietääkseni median uutisoitua asiasta isosti. Tänäkin päivänä paikka oli tupaten täynnä. Jos haluaa päästä "hyville paikoille" niin tuntia ennen pitäis mennä ainakin viikonloppuisin odottelemaan. Huh! Tunnelmia voitte kuunnella vaikka tästä linkistä.


Kaiken kaikkiaan, Länsi-Flanderista löytyy historiasta innostuneelle paljon kaikkea, jos autolla pääsee ympäriinsä liikkumaan. Belgia on ihana aarreaitta, joka jaksaa aina yllättää! Ehkä päällimmäisenä fiiliksenä jäi IJzertorenin sanoma mieleen: NO MORE WAR.

xoxo,
Ilona-Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti